Sachs-Bikes wordt Saxonette


De fabrikant van e-bikes en elektrisch aangedreven snorfietsen SFM GmbH (Sachs-Bikes), gaat een nieuw merk neerzetten: Saxonette. De naam is overigens bepaald niet nieuw, sinds de oprichting van de Duitse producent van ‘fietsen met ondersteuning’ in 1938 produceert deze al voertuigen onder de naam Saxonette. Een historische naam dus, nu neergezet als  nieuw merk met nieuw logo en huisstijl. 


De naam Saxonette zal voortaan dus niet meer alleen voor het speciale model gelden, maar beslaat de gehele collectie van Sachs-Bikes en is daarmee de nieuwe brand van SFM. In Nederland is Sachs-Bikes op basis van de VWE cijfers nog steeds ruimschoots het meest verkochte merk met een e-bike met zelfstandige elektrische aandrijving.

Om de hoge kwaliteitsstandaard te waarborgen die aan dit oude/nieuwe merk is verbonden, heeft SFM het overgrote en belangrijkste deel van de productie verplaatst van het Verre Oosten terug naar Duitsland. Het label ‘Made in Germany’ mag dus met recht worden gedragen door de Saxonettes. Dit geldt speciaal voor de kritische onderdelen zoals de lithium-ion batterijen en de elektronica. Saxonette gaat een garantie op batterijen bieden van 2 jaar, wat voor het luttele bedrag van € 99,- uitgebreid kan worden naar 4 jaar.

Nog een nieuwe brand: SFM voor gemotoriseerd 
Voor de door fossiele brandstof aangedreven voertuigen, ook een onderdeel van SFM, gaat de fabrikant de marketing doen van de scooters en motorfietsen onder de brand naam SFM.

Dieter Scholz, General Manager van SFM, verklaart de herpositionering aldus: “Voorheen vielen al onze modellen, van e-bikes, pedelecs, scooters en motorfietsen, onder de naam Sachs-Bikes. Dat maakte het erg moeilijk om ze duidelijk en helder te positioneren voor de verschillende markten. In de toekomst is er een duidelijke scheidslijn tussen de twee productlijnen.”

Maar het gaat verder dan alleen 2 nieuwe merknamen. Scholz: “Deze verandering is de consequentie van de strategie die ons bedrijf voor de toekomst neer zet. We zien het succes en de populariteit van e-scooters, e-bikes en e-snorfietsen als drijfveer voor onze productontwikkeling. Ecologische en milieuvriendelijke vervoermiddelen hebben de toekomst, is onze stellige overtuiging.”

Saxonette op E-bike Xperience 
De Nederlandse importeur van Sachs-Bikes, Brittijn Nijmegen B.V. uit Heumen, is bij monde van Frans Brittijn ‘blij’ met de nieuwe merknaam. “De naam Sachs kon niet eeuwig worden gebruikt, dat wisten we al een hele tijd. Het management van de fabriek heeft besloten dat dit het moment is voor een naamswijziging. Saxonette vind ik een prima merknaam, die is zeer bekend bij de doelgroep voor de Sachs e-bikes en e-snorfietsen.”

Brittijn benadrukt dat zij niet het gehele nieuwe assortiment Saxonette zullen voeren. “Simpelweg omdat in Duitsland de wetgeving anders is. Hun assortiment is daardoor uitgebreider, met e-bikes tot 350 Watt. Wij nemen de modellen op tot 250 Watt, het maximale aan vermogen dat volgens de Nederlandse wetgeving is toegestaan.”

Overigens verdwijnt de naam Sachs zeker niet direct uit beeld. Brittijn: “Dit hele jaar nog verkopen wij ook nog Sachs-Bikes. Bijvoorbeeld de Sachs De Luxe-lijn blijft tot het volgende seizoen gewoon doorlopen onder die naam. Wel gaan we op de E-bike Xperience, de beurs met elektrische tweewielers naast de Bike MOTION in oktober, alvast een deel van de nieuwe Saxonette collectie tonen. Die wordt leverbaar vanaf maart 2012.